Tips en trucks van TOON

Even voorstellen, ik ben Toon Klijn, beter bekend als de jeugdtrainer van TTV Hooghei.

Ik ben 65+, gepassioneerd tafeltennisfan, en niet onbelangrijk, heb er ook nog een opleiding voor gevolgd. Dat is niet echt een garantie dat je dan ook deskundig bent maar de kans is toch wel groot dat het wel zo is.

Bij mij is het idee ontstaan om maandelijks een stukje  op de website van onze vereniging te plaatsen.

Nu is van alles wel terug te vinden op het wereldwijde internet maar ik denk dat de drempel om te zoeken op iets wat vertrouwd is lager is. Ik zal proberen het overzichtelijk en begrijpelijk te houden. Voorlopig zal ik maandelijks een stukje plaatsen en naar aanleiding daarvan ze in een categorie indelen, e.e.a. i.s.m. de webbeheerder.

 

Mijn 1e tip betreft het BATJE

 

Gladde rubbers

Stroefheid van het rubber is essentieel voor het geven van effect (of ook wel rotatie genoemd; back-, zij- of topspin) aan de bal. Het maakt niet uit of je verdedigend of aanvallend speelt, het batje moet voldoende stroef zijn. Als het rubber glad is ben je er niet zeker van dat de bal doet wat jij wil, kortom je hebt geen controle en je zult meer fouten maken dan nodig is. Of het rubber glad is kun je eenvoudig controleren. Je neemt een tafeltennisballetje tussen duim en wijsvinger, oefen niet teveel druk uit. Strijk met het balletje over het rubber. Als het balletje niet draait (roteert) dan is het rubber glad. Dat kan 2 redenen hebben:

  • Het rubber is vuil van zweet of vet (door handen en of vingers)

Schoonmaken is dan de oplossing, dit kan met dure rubber cleaner, maar afspoelen met lauw water en met een niet pluizende katoenen doek droogwrijven werkt ook prima.

  • Het rubber is versleten

Is het rubber nog steeds glad, dan is het rubber versleten en is het aan te raden het rubber te vervangen. Let op! Er zijn spelers die juist een glad rubber wensen. Dan hebben we het over anti-spin maar dat voor later.

Je batje opbergen in een hoes helpt mee om het schoon te houden.

Heb je nog vragen, dan kan dat via deze rubriek. Heb je hulp nodig om te bepalen welk rubber voor jou het meest geschikt is dan wil ik u daar graag mee helpen. Veel speelplezier.